Kröka Rumtiden.

Kröka Rumtiden.

WhenNewKnoseDoesScienceIsOut

Syfte: Att försöka se och förstå hur krökning av rumtiden fungerar och även att se gravitation i praktiken. Genom att göra objekten till mindre skala kan man se lättare hur det ser ut i praktiken, inte exakt men det ger en ide.

Material: Kulor som ska likna planeter, stjärnor och asteroider. Ha flera med olika storlekar. En skål och plast som man har över skålen som man tejpar fast. Man ska försöka få det att bli så sträckt som möjligt för att få bäst effekt.

Genomförande: Man tar skålen och plaster toppen av den. Man ska försöka få den att bli så sträckt som möjligt så att man får bäst resultat. När man väl har gjort detta följer man de olika frågorna i häftet och försöker att efterlikna dem med kulorna.

Resultat:

Fråga 1:

A: När man trycker ner jorden så kröks rumtiden mer runt den, detta leder till att saker drar sig till den mycket starkare. Asteroidens bana ändrades sig och slog in mot jorden snabbare.

B: Dragningskraften blir större, eftersom den drar till sig mer på en större yta.

C: Risken blir större, eftersom asteroider från längre avstånd kan dra sig till jorden enklare.

D: Det måste finnas en balans över farten som asteroiden har och hur jorden drar till sig asteroiden. Den får inte gå för snabbt så den lämnar omloppsbanan, och inte för långsam så att den kör in i jorden. Jordens gravitation får inte vara för stor så att asteroiden kör in i den, och inte för liten så att asteroiden inte dras sig till den.

Fråga 2:

A: Större risk att det kör in i jorden, och tiden skulle bli kortare för månen att cirkulera om jorden, eftersom avståndet är kortare och då blir omkretsen (omloppsbanan) mindre.

B: Månen cirkulerar runt jorden i en oval omloppsbana, den slungas iväg, men senare tappar farten och dras tillbaka av jorden. När den dras tillbaka får den mer fart och slungas iväg igen. Detta fortsätter tills månen krockar in i jorden.

C: De skulle dra till sig varandra och krocka med varandra. Eftersom ingen har större massa än den andra så slås de bara ihop.

D: Dessa två månar skulle åka runt jorden tills de krockade ihop med varandra eller krockade in i jorden. Månarna skulle även dra till sig varandra och omloppsbanan skulle ändras.

E: Jag kan inte göra det, vet ej om det är möjligt då detta inte är en perfekt modell. Det finns många andra faktorer i detta fall som ändrar hur det går till än vad det egentligen gör.

Fråga 3: Jag lyckades faktiskt få asteroiden göra en åtta runt dessa två planeter. Planet ett skulle dra till sig asteroiden och den skulle gå en omloppsbana runt planeten. Senare skulle asteroiden vara närmare planet tvås och dra till sig av det istället. Asteroiden skulle helt enkelt gå en åtta runt dessa två planeter och detta beror på att det skiftas mellan vilken planet som asteroiden är närmast.

Felkällor: Detta är då ingen perfekt modell eftersom att använda plastfolie är inte så effektivt då dess form ändras och då ändras rumtiden också. Det finns andra faktorer som ändrar resultatet i modellen och i verkligheten också. Detta är då bara till för att kunna få en ide över hur det fungerar, så den behöver inte vara exakt.

Annonser
av Oscar "Knose" Cederberg

One comment on “Kröka Rumtiden.

  1. Bra redovisat och förklarat! Relevant felkälla. Dock är det lite svårt för den oinvigde läsaren att veta vad ”fråga 1” och ”fråga 2” innebär. För tydlighetens skull borde du haft med själva frågeställningen i rapporten. En bild hade också varit bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s