GMO – Vi behöver det

MoreLikeGMOBanner

Genmodifierade grödor kan vara svaret till världshungern, men är det en bra lösning? Många människor runt om i världen svälter varje dag, enligt FN är det en av åtta människor på jorden som inte äter tillräckligt för att hålla sig friska, maten räcker helt klart inte, folk i Europa och USA har stora skördar, medan vissa delar av Afrika, Sydamerika och Asien växer det ingenting nästan. Det är helt enkelt för svårt att försöka odla mat, grödorna överlever inte miljön och dör ut. Ibland får man bara önska att det börjar regna, för om det inte gör det så får hela familjen svälta. Många tror att svaret på detta problem är GMO, Genetisk Modifierade Organismer

Vad vet vi då om GMO. Jo, det är när man modifierar vissa gener på olika organismer för att uppnå en annan önskad effekt än vad de brukar, eller lägger till gener för att de ska få flera egenskaper. När man pratar om GMO inom jordbruk och mat brukar man oftast tala om att sätta in olika gener i ett frö, för att få grödan att få en annan egenskap. Man kan få dem att klara lägre eller högre temperaturer, få dem att växa snabbare eller få frukterna att se godare ut. Detta låter både bra, men samtidigt väcker det andra tankar. Det verkar onormalt, vilket oftast får oss att tycka att det är dåligt. Men allt som är onormalt är inte alltid dåligt. Genmodifiering har funnits en väldigt långt tid. I runt 20 år har teknologin till detta funnits, och innan dess höll man på med förädling av olika sorters organismer redan. Vi har bedrivit förädling av djur och växter väldigt länge och tack vare förädlingen har vi blivit de människor som vi är idag, speciellt tack vare förädling inom jordbruk och förädling av djur. När man ville ha mer mjöl från kossorna, tog man inte den som gav minst mjölk, nej man tog de som producerade mest mjölk och avlade dem, tillslut fick man kossor som gav ännu mer mjölk. När man avlade fram hunden så tog man den lugnaste vargen och inte den vilda. Det är en del av evolutionen, helt enkelt.

2012 gjorde en fransk professor vid namn Gilles-Eric Seralini ett experiment där man matade råttor med genmodifierad majs som var gjord för att klara av ogräsmedlet ”Roundup”. Man fick fram att råttor som åt denna majs blev sjukare än råttor som åt organisk majs. Denna studie fick snabbt mycket kritik. Man ansåg att man inte hade använt tillräckligt med råttor, fel GMO och fel slags råttor. Denna studie var inte heller referensgranskad. Nu används detta argument ofta av folk som tror att GMO är dåligt, även fast det är väldigt kontroversiellt. Det finns en massa andra studier som visar att det faktiskt är det motsatta, som är referensgranskade dessutom (Och inte gjorda eller sponsrade av företag som Monsanto). Det finns ett problem med GMO som handlar om vad som skulle hända om det spreds sig ut i det vilda (Vilket är ett problem) och även att det inte är så bra som man säger. Jag ska förklara det och berätta hur man fixar problemet med spridning. Om vi får grödorna att växa snabbare, får vi fler skördar per år. Låt oss säga att istället att det blir en skörd per år, så blir det två. Det är dubbelt så mycket mat på samma yta. Om vi börjar använda dessa istället för de gamla grödorna, så har vi kanske fördubblat matproduceringen. Priset på frukter och grönsaker sänks också tack vare detta, så fattiga kan köpa mer mat för samma pengar. Vi behöver då inte skörda mer regnskog för att få mer jord åt sockerbetor som ska bli till etanol, utan vi modifierar dem bara och så får vi plötsligen mer varje år. De skulle bli de perfekta grödorna, och då kommer det ett annat problem. Om den blir prefekt, kan den ta ”över”. Den skulle vara bättre än de andra grödor och växter på att överleva och föröka sig, så det skulle kunna leda till att andra växtarter skulle minskas, eller helt och hållet utplånas. Det finns en lösning, eller en början för att få fram en lösning. Forskare i USA har lyckats modifiera en gen i en bakterie så att den dör när den kommer ut i vildmarken. (Läs mer här) Om vi fortsätter forska om detta, kan vi snart få en lösning på detta problem.

Det finns en massa motargument mot GMO, men jag måste hålla detta kort. Jag går nu in på det största problemet inom GMO-industrin, multinationella företag som Monsanto. Detta är vad som måste förbättras, enligt mig. Monsanto säljer bl.a. pesticider och frön för både organiska och GMO grödor. De är störst inom USA där de säljer massvis med genmodifierade majsfrön. Problemet med detta företag är att de har alldeles för mycket makt, och några saker är väldigt kontroversiella. De har en viss makt inom USAs myndighet som till exempel federal department of food and drugs, och de använder denna makt för att förhindra vissa saker för egen vinst, till exempel märkning av GMO-produkter. Det finns folk som alltid kommer tro att GMO är dåligt, och dessa bör få veta om deras mat innehåller genmodifierade ingredienser, men detta vill inte Monsanto, då det kan få dem att förlora kunder. Det finns redan en sorts märkning för GMO-produkter, men det visar sig att det kan innehålla GMO i alla fall. Deras pesticider har också fått mycket kritik, då de är väldigt giftiga. GMO-grödorna de gör klarar av dessa gifter, men det förstör jord och kan förgifta bönder och folk som arbetar med jordbruk. Det kan också leda till ”superweed”, ogräs som klarar av dessa väldigt giftiga kemikalier och då behövs det ännu mer, och det blir bara starkare och starkare ogräs. Detta är inte GMOs fel, utan pesticiden som Monsato har skapat.

Så, min slutsats är att GMO inte är farligt. Det är en del av vår evolution och kommer behövas då vi blir fler och fler. Det vi behöver göra är att se till att företag som Monsanto (Som har blivit röstad för det ondaste företaget i världen ett flertal gånger) inte får all makt, och lära folk om hur bra GMO är.

God natt!
-Oscar Cederberg

Källor:

Skeptical Raptor(2014/11/19)What does science say about GMO’s-they’re safe http://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/science-gmo-safe/114 peer-reviews som säger att GMO är säkert. Blogg skriven av en skeptisk man som ogillar starkt ”pseudo science”. Brukar mest prata om hur bra vacciner egentligen är, men i detta fall går han igenom GMO.

Jon Entine(10/14/2013)2000+ Reasons Why GMOs Are Safe To Eat And Environmentally Sustainable. http://www.forbes.com/sites/jonentine/2013/10/14/2000-reasons-why-gmos-are-safe-to-eat-and-environmentally-sustainable/Några intressanta artiklar. Dessa är en av de bra jag har hittat, då de flesta inte har haft kommentarer på.

Grocery Manufacturers Association (Webbportal) The Facts About GMOs. http://factsaboutgmos.org/Massvis med artiklar och rapporter om GMO, från GMA, ett stort företag inom mat och dryck. Inte oberoende, så detta bör tas med en nypa salt.

Näringsdepartementet(2/1/2015)Vad är GMO? http://www.regeringen.se/sb/d/6421/a/149279Regeringens sida, bör ha korrekt information.

Henriksson A. (2008) TITANO Biologi. Gleerups Malmö. – Boken vi får i skolan, bör ha korrekt information.

Livsmedelsverket(13/11/2013)Genmodifierad mat – GMO. http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Genmodifierad-mat-GMO/Information om GMO från livsmedelsverket, en statlig förvaltningsmyndighet för livsmedelsfrågor.

IRT(???)10 Reasons to Avoid GMOs. http://www.responsibletechnology.org/10-Reasons-to-Avoid-GMOsKälla för argument till varför GMO är dåligt, av Institute for Responsible Technology (IRT). Använder det kontroversiella experimentet av Gilles-Eric Seralini som källa.

Monsanto(???) An Overview of the Safety and Advantages of GM Foods. http://www.monsanto.com/newsviews/pages/biotech-safety-gmo-advantages.aspxMonsanto, ett av de större och mer kontroversiella företagen inom GMO. Bör tas med en stor nypa salt. Lite mer om deras policy.

Ian Murnaghan(18/12/2014)Fact Sheet: Pros vs Cons. http://www.geneticallymodifiedfoods.co.uk/fact-sheet-pros-vs-cons.htmlPros och cons om GMO. Väldigt simpel och används mest för barn.

Helen Briggs(21/1/2015)’Safer GMOs’ made by US scientists. http://www.bbc.com/news/science-environment-30915785Artikel av BBC där man diskuterar om hur amerikanska forskare har lyckats göra organismer som inte sprider sig ut i det vilda.

Becca Harrison(10/2/2015)Rethinking ”pro-GMO” and ”anti-GMO” labels. http://geneticliteracyproject.org/2015/02/10/rethinking-pro-gmo-and-anti-gmo-labels/

Jordbruksverket(Webbportal)Välkommen till genteknikmyndigheternas gemensamma webbportal. http://www.gmo.nu/ En webbportal av Gentekniknämnden, Arbetsmiljöverket, Havs och Vattenmyndigheten och en massa andra statliga myndigheter. Har en massa länkar till bra sidor med pålitliga källor.

FMER(Sep 21, 2012)New study of GM maize is controversial in scientific circles. http://www.gmo-safety.eu/news/1425.studie-gentechnik-mais-seralini-umstritten.htmlArtikel om hur kontroversiell experimentet av Gilles-Eric Seralini egentligen är. Sidan var ett projekt som blev sponsrad av det tyska Federal Ministry of Education and Research.

Kai Kupferschmidt(10/2/2014) Pesticide Study Sparks Backlash http://news.sciencemag.org/environment/2014/02/pesticide-study-sparks-backlashArtikel om Gilles-Erics studie.

Academics Reviw(Sep 24, 2012)Scientists Smell A Rad In Fraudulent Study http://academicsreview.org/2012/09/scientists-smell-a-rat-in-fraudulent-study/Hemsida där man testar påståenden mot peer-reviws.

Lessley Anderson(4/3/2014) Why Does Everyone Hate Monsanto? http://modernfarmer.com/2014/03/monsantos-good-bad-pr-problem/Artikel om Monsanto och problemen med ett företag som dem.

Monsanto(???)Monsanto Myths and Facts http://www.monsanto.com/global/uk/newsviews/documents/myths-and-facts.pdf -Snning och myter om Monsanto, av Monsanto. Bör tas med en nypa salt.

Monsanto(???)Monsanto Company http://www.monsanto.com/newsviews/pages/monsanto-business-practices.aspxInformation om vilka Monsanto är.

Richard Schiffman(6/11/2013)GMOs aren’t the problem. Our industrial food system is http://www.theguardian.com/commentisfree/2013/nov/06/genetically-modified-food-safe-monsanto -En artikel om vissa problem med företaget Monsanto.

Rich Duprey(22/11/2014)11 Things You Need To Know About GMO Labeling http://www.fool.com/investing/general/2014/11/22/11-things-you-need-to-know-about-gmo-labeling.aspxlite mer information om GMO-märkning i USA och Monsanto

Sen även en källa till FN som jag hade förut men hittar inte just nu, kan fixa det senare (1 utav 8 får inte tillräckligt med mat).

Annonser
av Oscar "Knose" Cederberg

One comment on “

  1. En väldigt välutvecklad text Oscar! En bra inledning, en välutvecklad förklaring och en intressant tillbakablick. Du visar god förståelse för ”motståndarsidans” argument, och du knyter ihop säcken bra genom att förklara varför det bör finnas en märkning för GMO, trots att du är för. En gedigen källförteckning, möjligtvis hade du kunnat ha fler källor ”mot” GMO för att få mer jämvikt. En mer allmän diskussion om källornas trovärdighet hade också varit bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s