Radioaktivitetens Upptäckt

WhenNewKnoseDoesScienceIsOut

Radioaktivitetens Upptäckt

Radioaktivitet är strålning som bildas när atomer sönderfaller. Detta fenomen upptäcktes av Henri Becquerel. Han var en fransk fysiker som upptäckte av en ren slump att radioaktivitet förekommer naturligt a. Röntgenstrålning hade redan upptäckts i Tyskland, men detta var något annat.

Det han skulle göra var att se hur uraniumsalter reagerade mot solljus, Hans resultat visade att saltet kunde absorbera ljus för att senare stråla ut det. Bequerel blev nyfiken och gick vidare med att testa vad hände om man lät det vara i ett rum där saltet inte kunde få något solljus. Till sin förvåning märkte han att strålning hade inträffat. Senare insåg han att strålningen inte var av samma slag som röntgenstrålning. Becquerel namngav denna strålning för uraniumstrålning eftersom han trodde det hände bara med uranium. Två år senare testade Marie och Pierre Curie andra ämnen till exempel torium och kunde konstatera att även det grundämnet gav ut uraniumstrålning. Det visade sig att flera ämnen kunde ge ut radioaktiv strålning och paret Curie gav därför döpte om strålningen till radioaktivitet istället.

Detta ledde till en ny tidsålder för vetenskapen och mänskligheten. Efter upptäckten av radioaktiviteten fortsätta Marie och Pierre med fler tester. De hittade och namngav två nya grundämnen, radium och polonium. Becquerel, Marie och Pierre Curie vann nobelpriset i fysik 1903 för deras upptäckt av radioaktivitet.

Ernest Rutherford fick Nobelpriset i kemi 1908 efter att han hade skjutit alfapartiklar (heliumkärnor) mot en väldigt tunn guldfolie. Experimentet visade att vissa kärnor gick igenom folien, medan andra hade studsat tillbaka. Detta ledde till att man förstod hur atomen egentligen var uppbyggd, innan trodde man att det var som en positiv laddad ”kaka” med negativ laddade elektronerna som ”russin” inbakat i det, men det visade sig att det fanns en positiv laddad kärna och att elektronerna cirkulerade runt den i olika skal. Precis som planeterna i vårt solsystem som cirkulerar runt solen i olika banor. Upptäckten att atomen innehåller mest tomrum och att vissa alfapartiklarna tog sig igenom medan andra studsade tillbaka var revolutionerande. Senare hittade man en annan kärnpartikel som fick namnet neutroner som ledde till upptäckten av olika isotoper. Isotoper är ingenting annat än ämnen med lika många protoner i kärnan med olika antal neutroner i. Det finns ämnen som kan ha hundratals neutroner, medan andra har få eller inga.

Tidigt börjad man använda strålning inom sjukvården för att behandla olika typer av cancer. Man gjorde framgångar även om man inte riktigt visste hur det påverkade celler och vävnader.. 1897 när Spanien och USA låg i krig med varandra om Kuba-ön användes flitigt röntgen på de amerikanska fältsjukhusen. Röntgen är en joniserande elektromagnetisk strålning som kunde tränga genom människokroppen, men det trängde sig lättare genom vävnad än ben. Metoden gjorde att man kunde ta bilder på hur skelettet såg ut, om det fanns benbrott eller andra skador, vilket underlättade för sjukvårdare S:t Petersburg år 1903 användes strålning för första gången för behandling av cancer. Strålningen visade sig kunna döda effektivt cancerceller. Man såg tydligt att strålning var effektiv på att döda cancercellerna och på så vis kunde radioaktivitetens upptäckt rädda många människors liv.
Radioaktiviteten blev en behandlingsform och många trodde det var helande och det bästa någonsin. Folk badade i radonbad för att bli friska. Problemet var att många tog för stora doser med strålade vätskor vilket visade sig vara mycket farligt. Många dog. I början av 1900-talet använde ett företag som gjorde klockor en självlysande färg som innehöll radium. Unga fattiga flickor fick sitta och måla visarna med den färgen. De dog efter ett tag. Det som är så hemskt är att företaget aldrig erkände och flickorna dog utan att få någon sorts ersättning fast man kunde bevisa att de dog på grund av den självlysande färgen.

Marie Curie dog själv av benmärgscancer 1934, troligtvis på grund av för höga halter av strålning. Hon visste att strålning kunde skada vävnader men hon visste inte riktigt hur. Hon försökte skydda de som arbetade för henne genom till exempel gå ut på balkongen för att andas in frisk luft och så fick de ta pauser. Mer visste man inte. Hennes dragskåp där hon forskade i Paris var så kontaminerat med strålning att man fick byta ut större delar av den. Numera kan man besöka hennes labb där paret Curie och anställda forskade.

Fördelar:

 • Upptäckten av strålning och röntgen har räddat miljoner människors liv. Man har nu kunnat behandla cancer och andra sjukdomar mycket bättre med hjälp av strålning och få mer information över patientens problem med hjälp av röntgenbilder.
 • Kärnkraft är ett billigt och ganska miljövänligt sätt att få fram mycket energi. Problemet är avfallet och att man använder uran (Diskuteras mer om i Nackdelar eller begränsningar).
 • Att byta kolkraft till kärnkraft beräknats att ha förlängt livet på 1,84 miljoner människor. Kolkraft förorenar luften och är giftiga för människor. Kärnkraft gör inte detta, så bytet har lett till mindre folk har fått t.ex. lungcancer.
 • Strålning kan användas till att döda oönskade bakterier, parasiter och insekter bland annat i livsmedel. I Sverige är det bara lagligt att göra detta till kryddor, örtkryddor och smakgivande ingredienser av vegetabiliskt ursprung. Detta anses inte vara farligt och försämrar inte näringsinnehållet. Alla livsmedel som använder bestrålning måste märkas.

Nackdelar eller begräsningar:

 • Höga halter av bestrålning kan inte bara skada tumörcellerna utan påverkar även kringliggande vävnader och det kan leda till allvarliga tillstånd. Strålning kan leda till cancer och leukemi t.ex. Speciellt i början av användningen för behandling eftersom man inte visste så mycket om hur man skulle skydda sig och hur man kunde begränsa behandling till endast de tumörcellerna. Där har vi blivit mycket bättre.
 • Man har utvecklat kärnvapen och i fel händer kan det leda till katastrofala följder. Kärnvapen har bara används två gånger i krig, och det var på slutet av andra världskriget i Asien den 6 augusti respektive den 9 augusti 1945 då USA fällde två atombomber i de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki. Man beräknar att ungefär 90 000 – 166 000 respektive 60 000 – 80 000 japaner dog som en direkt följd av bomberna i Hiroshima och Nagasaki. Många av de som överlevande drabbades efteråt av cancer på grund av de höga strålningshalterna. USA, Ryssland, Storbritannien och Frankrike är de länder nu med flest kärnvapen i världen. För att på något sätt nå någon sorts stabilitet i världen har flera stormarker i världen skrivit under att kärnvapenavtal som innebär att man inte tänker använda det man har för krigsändamål.
 • Begräsningen med att få energi från kärnkraft är att än så länge så vet man inte vad man skall göra med avfallet. Det forskar mycket hur man skall kapsla in djupt ned i jorden på speciella ställen i Sveriges berggrund i speciella behållare som skall hålla tätt i miljontalsår. Sverige har än inte hittat en långtidslösning men det finns en tanke att avfallet ska kapslas in i täta kapslar omslutna av lera som sedan ska begravas flera hundra meter in i urberget. Om behållarna inte håller tätt finns annars risk för att radioaktivt ämne läcker ut i vårt grundvatten och vår natur.
 • Avfallet från fissionen är väldigt farligt och måste grävas ner i marken, och halveringstiden på avfallet kan vara flera miljoner år. Det har också förekommit reaktorolyckor, som till exempel i Tjernobyl och Fukushima. Dessa berodde på att säkerhetssystemet inte var bra nog eller var avstängda. I Tjernobyl hade man stängt av några säkerhetssystem för ett experiment. Experimentet gick väldigt fel och det sprängdes. I Fukushima så hade jordbävningar och tsunamin 11 mars 2011 slagit ut reservgeneratorer som användes till reaktorns nedkylning. Detta ledde till härdsmältor och utsläpp av radioaktiva ämnen. Detta är problemen med kärnkraftverk, händer det något och något går fel kan det leda till katastrofala följder. Därför behöver systemen och bränslet bytas ut. Kärnkraft är ändå det minst dödliga kraftverket enligt Forbes. Frågan är då, hur kan vi göra kärnkraft ännu säkrare? Svaret är då fjärde generationens kärnkraft. Om vi byter till denna generation kan vi sänka dagens avfall till en hundradel och förvaringstiden kortas från 100 000 år till 1 000 år. Bränslet byts ut till torium i stället för uran, och använder bly istället som kylmedel.

Källor:

U.S. Department Of Energy (October 2012) Highlights in Radiation Research—A Timeline: http://lowdose.energy.gov/timeline.aspx (Hämtad den 26 november 2014)

Jacques Bernier, Eric J. Hall & Amato Giaccia (September 2004) Advances in radiation physics, radiobiology and radiotherapy 1895–1950: http://www.nature.com/nrc/journal/v4/n9/fig_tab/nrc1451_I1.html (Hämtad den 26 november 2014)

 Nobelprize.org. Nobel Media AB (???) The Nobel Prize in Physics 1903: http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1903/becquerel-bio.html (Hämtad den 28 november 2014)

Nobelprize.org. Nobel Media AB (???)The Nobel Prize in Chemistry 1908: http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/1908/index.html (Hämtad den 28 november 2014)

Nobelprize.org. Nobel Media AB (???)The Nobel Prize in Physics 1903: http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1903/marie-curie-facts.html (Hämtad den 28 november 2014)

Livsmedelsverket (2014-09-30) Bestrålning av livsmedel: http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Radioaktivitet-och-bestralning/Bestralning-av-livsmedel/ (Hämtad den 28 november 2014)

Utbildningsradion (2012-09-05) Strålningens historia: http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=23&article=U102690-01 (Hämtad den 28 november 2014)

Wikipedia(sorry) (1 september 2014 kl. 09.35.) Lista över kärnvapenmakter: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_k%C3%A4rnvapenmakter (Hämtad den 29 november 2014)

James Conca (6/10/2012) How Deadly Is Your Kilowatt? We Rank The Killer Energy Sources: http://www.forbes.com/sites/jamesconca/2012/06/10/energys-deathprint-a-price-always-paid/ (Hämtad den 29 november 2014)

Frank Elfstedt (2013-01-26) Föreläsning om fjärde generationens kärnkraft: http://www.dt.se/dalarna/ludvika/forelasning-om-fjarde-generationens-karnkraft (Hämtad den 29 november 2014)

Jan Winter (7 april 2010) Nytt kärnvapenavtal skrivs under: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/nytt-karnvapenavtal-skrivs-under_4534725.svd (Hämtad den 29 november 2014)

Annonser
av Oscar "Knose" Cederberg

2 comments on “Radioaktivitetens Upptäckt

 1. ”Wikipedia (sorry)” lol
  Jättebra iallafall. Bra uppsättning av pros and cons, bra information om upptäckten. Bra skrivet om hur strålningen började användas i sjukvården också.
  Bättre källförteckningar denna gången.
  2/2

 2. Verkligen bra skrivet Oscar! Väldigt utförlig redogörelse, både för radioaktivitetens upptäckt och för dess påverkan på hur vi lever. Utmärkt diskuterat och en väldigt gedigen källförteckning. Bra jobbat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s