Våran resa till Dalby Söderskog. (Samt en liten Exkursion Labbrapport)v

cropped-knosedoesscience.jpg

Exkursion Labb Rapport

Syfte:

Syftet med denna labbrapport var att se hur ekosystemet kan se ut. Vi åkte till Dalby Söderskog. Vi skulle kolla på olika arter av insekter och djur och se hur vårt lokala ekosystem fungerar. Vi får också se om vi har en stor biologisk mångfald i Dalby Söderskog.

Hypotes:

Insekter och kanske något slags djur. Det var det jag trodde vi skulle träffa på. Djuren brukar hålla sig borta från människor, men man kan kanske se glimten av en kanin av något slag. Men insekter har ju inte denna ”funktion” och de bryr sig inte om oss. Flugor, spindlar och myror var jag nästan säker på att vi skulle träffa på. Om det är en väldigt bra biologisk mångfald i skogen, kan vi kanske få träffa på fjärilar, bin, skalbaggar och andra lite mer ovanliga insekter. De är såklart inte så värst ovanliga, men man brukar mest träffa på myror och spindlar när man är ute i skogen. Men såklart, nu ska vi kolla lite närmare på insekt-nivå, så vem vet? Om vi hittar nått sorts avfall från ett djur som till exempel hund, hittar vi säkert flugor. Hittar vi spindelnät hittar vi nog spindlar. Jag tror myror trivs bättre i barrskog än i lövskog, så vi kanske inte hittar många myror då vi ska till en lövskog.

Eftersom vi ska till en lövskog så kommer det vara svårt att hitta barrträd… Väldigt svårt. Jag kan tänka mig att vi hittar några av de vanliga lövträden, som ek, lönn och bok. Desto större biologisk mångfald det är, desto fler olika arter av träd. Eftersom Dalby Söderskog är ett naturreservat så borde det ha en ganska stor biologisk mångfald.

Material:

Insektpincett, lupp, stereolupp, petriskål, bok om insekter och förnasåll, samt bok om träd och buskar.

Sen behövde vi kläder efter väder, sittunderlag, mat, vatten och ett gott humör. Men det har inte så mycket med själva labben att göra egentligen. Detta är för själva resan till och från Dalby Söderskog, vilket var by the way via buss.

Genomförande:

Labb 1 – Livet i förnan.

I denna labb ska vi försöka titta och identifiera olika insekter och kanske (om vi har tur) lite större djur.

Detta kan man göra på flera sätt. Man kan samla ihop vissna löv på marken eller annat förna. Dessa borde man ta från ställen där man tror det finns insekter, till exempel vid fuktiga platser eller intill stubbar. Nu när du har förna ska du stoppa in det i en förnasåll. När du har stängt locket så är det dags att börja skaka. Medan du skakar borde du hålla koll så att inget ramlar ut. Jag skulle rekommendera att sjunga ”Ayy macarena” för att få upp stämningen. Nu när du har skakat ett tag är det bara att se vilka olika insekter du har ”silat” fram. Du tömmer innehållet som har passerat sållets nät i en plastpåse. Häll lite av den silade förnan på något vitt bakgrund så du kan se om det finns några liv där. Hittar du något så kan du titta närmare på den med hjälp av en STEREOLUPP™. Nu är det bara att ta upp boken och försöka reda ut vilket litet djur du har träffat på. Detta kan du göra genom att följa instruktionerna med ”nyckeln” som det kallas. Skriv upp resultaten.

WP_20141003_006

Labb 2 – Nyckeln till träd och buskar.

Gå runt lite i skogen och du kommer snabbt hitta träd. Men vilket träd är det? Med hjälp av bestämningsnycklar kan du enkelt få reda på om det är ett bokträd eller en gran du har träffat på(Roligt skämt)! Det enda du behöver är blad och denna bestämningsnyckel. Du följer instruktionerna och snart får du nog reda på vad du har funnit.

Resultat:

Organismer Antal
Rundmaskar I
Blötdjur – Snäckor/Sniglar III
Leddjur – Kräftdjur – Gråsuggor III
Leddjur – Spindeldjur – Spindlar II
Leddjur – Mångfotingar – Enkelfotingar I
Leddjur – Insekter – Myggor (även larver) II
Leddjur – Insekter – Flugor (även larver) II
Ryggradsdjur – Däggdjur – Möss I

Musen var död, och en av myggorna dog en långsam och nog inte så värst plågsam död i en sterolupp (Dennes ben blev krossade mellan de olika lagern av plast)

R.I.P

VI hittade även, EK, ALM, HÄGG, BOK och LÖNN.

Slutsats:

Vi hittade inte så värst många olika sorters träd. Men detta kan vara på grund av att vi inte gick så värst långt in i skogen, eller så är det bara dåligt med olika sorters träd. Detta är en lövskog, vilket vi kan se eftersom vi har bara hittat lövträd. Vi hittade många olika små djur, och även en död mus. Hur musen dog är  inte viktigt, men att den fanns kan tyda på att andra sorters däggdjur finns också. Möss brukar oftast äta insekter och andra ryggradslösa djur (Nowak, R. M. (1999) sid.1604-1608) så det borde finnas gott om dem i skogen. Vi hittade inga myror, detta beror nog på att vi var i en lövskog och de trivs bättre i barrskog. Annars så verkar det vara en ganska bra biologisk mångfald, då det finns många vanliga och npgra ovanliga (enligt mig) insekter och djur i denna skog. Det skulle nog kunna finnas fler träd men annars så är det toppen. Bättre kan det bli men det kunde vara sämre.

Felkällor och sådant.

Vi skulle kunna behöva mer tid för att titta omkring ännu mer, desto mer data desto bättre resultat! Detta gäller för både löv och insekt-labben. Sen kan vi ha sätt fel på vissa insekter eller blad. Detta är då inte en riktigt bra bild på hur ekosystemet ser ut, då vi även inte var så värst långt inne i skogen. Den kan va helt annorlunda desto längre in man är.


Jag vill tillägna denna rapport som minne för dessa organismer.

Myggan number 1.

”Du försökte fly från fängelset, men fängelsets väggar bröt dina ben och dödade dig inifrån” – Anonymous

Musen ”Jackpott”

”Vägen du vandra ledde dig ej fram, men det ledde dig till andra sidan” – Oscar ”Knose” Cederberg 2014

Brasse ”Brasse” Brännström

”Åh vad det låter bra, det i O:et i Bommet som gör det” – Fem myror är fler än fyra elefanter

Gforce Gtx ”gfork gtx 650 tit” 650 Ti. Aka: ”Grafikkortet”

”MEN VA FAAAEN” – Oscar ”Knose” Cederberg 2014 när detta hände:gfork gtx 650 tit

Må ni vila i frid.

EDIT: Brasse Brännström är värd mer än detta, jag vet. Detta är inte på något sätt ett försök att få honom till ett skämt. Han var en stor del av min barndom, och ja. Han lärde mig om hur det är så att det är ”O:et i Bommet” som gör det. Jag vet även att grafikkort är inte en organism, det är ett skämt. Dessa skämt i slutet bör ej ändra mitt betyg eftersom de har inte förstört rapporten på något sätt utan är mer som en extra bit för de klasskompisar som vill läsa min rapport. Detta är då inte menad för Sanna, men Sanna får gärna skratta. Men Sanna bör ej bli arg då detta är min blogg vilket betyder mina regler. För att labbrapporten är försenad med 2 dagar är för jag är lat och Borderlands 2 hände. Sorry. Jag är ej bra med att lämna labbrapporter i tid. För att göra upp detta ska jag göra färdig nästa labbrapport ett par dagar innan deadline! Tack och god kväll. Nu ska jag tillbaka till Borderlands 2.

// Oscar Joel Cederberg 16 Oktober 2014 18:43

REST IN PEACE

Brasse Brännström

Februari 27 1945 – Augusti 29 2014

Annonser
av Oscar "Knose" Cederberg

One comment on “Våran resa till Dalby Söderskog. (Samt en liten Exkursion Labbrapport)v

  1. Oscar! Jag tyckte att det var en mycket bra exkursionsrapport! Självklart får man skoja till det lite. Bra att du har motiverat din hypotes, trevligt med en bild (du kunde dock ha haft en bildtext så att man hade vetat vad bilden föreställer), snyggt med tabell i resultatdelen, och bra diskussion i slutsatsen. Relevanta felkällor! Du hade kunnat ha med förklaringar till begreppen: ”biologisk mångfald”, ”ekosystem”, etc. Stämde resultatet överens med hur skogen beskrevs på internet? Hade varit bra med en jämförelse där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s