Odla Coola Kristaller

(Höll på att skriva labbrapporten förut men den försvann… sorry :c)

KnoseDoesScience

Syfte: Se hur man odlade kristaller och även hur de ser ut, både med blotta ögat och med mikroskop. Vi försökte odla kopparsulfat kristaller.

Hypotes: Kristaller kommer att bindas runt kanterna av glaset och på tråden. Dessa kristaller kommer vara blåa eftersom vi använder kopparsulfat som salt.

Material: Vi behöver bägare (som är ren), tratt (med filterpapper), ren sked, glasstav, termometer, brännare, trefot, trådnät, tändstickor, sytråd, vatten (helst destillerat) och ett salt. I detta fall använder vi kopparsulfat (detta bör göra kristallerna blåa)

WP_20140919_007

Genomförande: Jag var sjuk den första lektionen, men detta är vad min grupp gjorde.

De satte upp trefoten med trådnätet ovanför brännaren och fyllde bägaren med det destillerade vattnet. De hällde i en mängd kopparsulfat de hade fått. Sen placerade de bägaren på trådnäten. Nu var det bara att sätta igång brännaren och hålla koll på värmen i saltlösningen så att det var 50 grader celsius med hjälp av en termometer. Under tiden saltlösningen värmdes upp fixade de nästa del i labben. De hade en avlång bägare som de stoppade ner en strut med filtreringspapper ner i. När saltlösningen var färdigt hällde de ner den i struten. Detta filtrerade då saltlösningen och sen efter en lång stund hade de en filtrerad saltlösning i bägaren. De snurade runt en tråd på en glasstav och la glasstaven över bägaren så att tråden nådde ner till lösningen utan att nudda bottnet eller sidorna av bägaren. Nu var de färdiga och behövde vänta en vecka innan de kunde kolla på kristallerna som BORDE bildas.

Tyvär blev det inte så. Saltlösningen hade inte varit mättad nog och inga kristaller bildades på snöret. Det hade bildas några på sidorna av bägaren, men de kunde inte de använda. De fick göra om processen och denna gång ha ännu mer kopparsulfat för att få saltlösningen att bli mättad. En liten kopparsulfatkristall som vi fick från en annan grupp bindade vi fast på tråden. Vi rengjorde bägaren och hällde ner den nya mättade saltlösningen, sen stoppade vi ner tråden med kristallen och väntade tills nästa vecka.

Kristaller bildades på tråden och vi tog upp dem.

Här har v en bild på hur kristallerna såg ut:

WP_20140919_002

Vi tog denna klump av kristaller och tittade på dem genom mikroskop.

Resultat: Första gången hade lösningen inte varit mättad nog. Det ledde till att kristaller inte bildades och vi fick göra om processen. Den andra gången hade vi mer kopparsulfat med i lösningen och då började äntligen kristaller bildas. Dessa kristaller var blåa och växte runt tråden.

Här har vi ett exempel på hur kristallen hade sett ut om vi hade använt kaliumaluminiumsulfat istället för kopparsulfat:

WP_20140919_008

Formen och färgen är väldigt olikt från kopparsulfat kristallerna.

Slutsats: Kristallerna blev blåa eftersom kopparsulfatet hade bundits sig med vattnet, detta gör att kristallen blir blå, istället för grå. Det bildades kristaller eftersom vattnet i saltlösningen avdunstade och därför kunde jonerna i lösningen börja göra jonbindningar.

Kopparsulfat + Vatten –> Kopparjoner-2 + Sulfatjoner-2 + Vatten.

Detta är inte en kemisk reaktion, det visar bara att kopparsulfatet var i solid form, men att vattnet delade upp jonbindningen och därför blir en saltlösning.

Kristallerna ser väldigt vackra ut med blotta ögat, men när man koller på dem genom mikroskop kan man se att de ser lite förstörda ut, skrapade och lite sprickor här och var. Men de har fortfarande väldigt raka sidor och ser ut som de har gjorts i ett datorprogram med få antal polygoner. Detta är för att jonerna ska kunna dela på energin så bra som möjligt, de positiva jonerna sätter sig bredvid negativa joner, och de negativa jonerna sätter sig bredvid positiva joner.

WP_20140919_005WP_20140919_004

Felkällor:

Vi hade inte tillräckligt mättad saltlösning förut, därför växte inga kristaller först.

Bägarna kunde ha varit orena och därför kunnat påverka hur kristallerna bildades.

Vattnet kan ha varit icke destillat, vilket då kunde ha påverkat hur kristallerna bildades och såg ut.

Annonser
av Oscar "Knose" Cederberg

One comment on “Odla Coola Kristaller

  1. Fint Oscar, bra redovisat. Bra att du motiverar din hypotes, och bra förklarat i slutsatsen. Du har även relevanta felkällor, och tydligt redovisat resultat med bilder och allt. Några små detaljer: en hel del av det du har skrivit på ”genomförande” är egentligen ”resultat” (vad hände?). Du kunde även nämnt i både hypotes och genomförande att andra grupper testade ett annat salt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s