Labbrapport om Magnesiumoxid

(Försenad pga sjuk, 6 test, andra läxor mm. Dålig planering från både mig och skolan.)

cropped-knosedoesscience.jpg


MAGNESIUMOXID LABBRAPPORTEN

WP_20140829_001 1

Syfte: Syftet med denna labb var att se hur magnesium reagerade med syre och om magnesium, magensiumoxid, destillerat vatten och magnesiumoxid i vatten leder ström. Vi skulle lära oss ett sätt som man kan göra salt på och även hur reaktionen fungerar.

Hypotes: Vi har sett hur magnesium reagerar med syre förut. Jag trodde (och som jag fick bekräftat före att magnesium skulle leda ström (eftersom det är en metall och metall leder ström), destillerat vatten skulle inte göra det (för det fanns ingeting att leda ström med, man behöver några joner i den för det ska leda ström) och att magnesiumoxid inte skulle göra det, eftersom det var en jonbindning (salt).

Material: Brännare och tändstickor. Degeltång, kniv och doppelektrod. Urglas, destillerat vatten och såklart, magnesium!

WP_20140829_002

Instruktion: Det första du borde göra är att testa om destillerat vatten och magnesium leder ström, detta gör du med doppelektroden. Skriv upp resultaten och fortsätt vidare med nästa steg. (Detta blev nästan precis som det stod på pappret, i swear i wrote this from top of my head. didn’t cheat)

Skär av en bit av magnesiumet med kniven. Du kommer märka att insidan är mycket mer blänkande än utsidan. Lägg biten i ett urglas med degeltången.

Nu ska du tända en tändsticka medans du eller din labbkamrat sätter igång brännaren, medans du håller den brinnande tändstickan över den. En blå flamma kommer att synas.

Ta magnesiumbiten du skar av förut med degeltången och håll den över flamman, men se upp! När magnesiumet reagerar med syrgasen, kommer den börja lysa starkt. Man borde inte titta in i ljuset eftersom den kan blända. Lägg ner biten i urglaset och låt det stå där tills det slutar lysa. Det borde finnas ett vitt pulver, om det finns några rester av magnesium, ta upp magnesiumet och gör samma sak med det.

Kolla om det vita pulvret (Magnesiumoxid) kan leda ström med doppelektroden, sen skriv upp resultatet. Nu kommer sista steget i experimenten. Lägg det vita pulvret i det destillerade vattnet och blanda runt. Kolla om vattnet leder ström nu när det inte längre är destilerat. Skriv upp resultatet.

dat light

Resultat:

Destillerat vatten: Leder ej ström.

Magnesium: Leder ström.

Magnesiumoxid: Leder ej ström.

Vatten med magnesiumoxid i: Leder ström.

Slutsats: När magnesium reagerar med syrgas skapar saltet magnesiumoxid.

2Mg + O₂  =>   2 MgO

Destillerat vatten leder inte ström eftersom det finns inga joner i det som kan transporeta strömmen, men om vi blandar i en salt kommer vattnet dela upp saltet i joner (Eftersom salter är en jonbindning). I detta fall var det

MgO => Mg2++O2-

Joner leder ström eftersom det är en laddad partikel som rör på sig i en lösning, detta är därför magnesiumoxid inte leder ström och destillerat vatten, men vatten med magnesiumoxid i sig gör det. Magnesium leder ström eftersom det är en metallbindning. En metallbindning är nästan samma sak som molekylbindning. De olika ämnen delar på elektronerna istället för att ta eller ge dem till andra ämnen. Men i en metallbindning är elektronerna lite mer ”fria” och kan därför leda ström.

Felkällor: Vi glömde att kolla innan om det destillerade vattnet var verkligen destillerat. Så den kunde kanske ha ledat ström innan vi testade när vi hade magnesiumoxid i den. Men det är fortfarande sant att destillerat vatten inte leder ström, även fast i detta fall att vattnet kanske inte var destillerat.

Until next time.

 

See ya!

Alternativ instruktion (Efttersom folk har klagat över att instruktionen inte är rätt)::

  1. Testa om destillerat vatten och magnesium leder ström med hjälp av en doppelektrod. Skriv upp resultaten.
  2. Skär med en kniv en bit av magnesiumet
  3. Tänd en tändsticka och sätt igång brännaren medans du håller tändstickan över den.
  4. Håll magnesiumbiten med degeltången över brännaren. Var försiktig när magnesiumbiten reagerar med syren. Det blir ett stark ljus sken som kan blända.
  5. Lägg ner biten i urglaset och låt det stå där tills det slutar lysa. Det borde ha bildats ett vitt pulver. Om det finns några rester av magnesium, ta upp magnesiumet igen och gör om processen tills det endast finns vitt pulver kvar.
  6. Kontrollera om det vita pulvret (Magnesiumoxiden) kan leda ström med doppelektroden. Skriv upp resultatet.
  7. Lägg det vita pulvret i det destillerade vattnet och rör om. Kontrollera om vattnet leder ström när det destillerade vattnet har blandat sig med magnesiumoxiden. Skriv upp resultatet.

(Ps: Det verkar inte som om magnesiumoxid är ett salt? Eh?)

Annonser
av Oscar "Knose" Cederberg

3 comments on “Labbrapport om Magnesiumoxid

  1. Mycket fin rapport Oscar! Bra förklarat rakt igenom, välmotiverad hypotes, tydligt genomförande, bra slutsats och relevanta felkällor. Stämmer att MgO ej är ett salt (denna labb hörde till det första kapitlet). Fundera gärna även på förbättringsförslag. Och se till att lämna in rapporter i tid i fortsättningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s